More i plovidba za mene su više od odmora i razbibrige. Za mene je to u dobroj mjeri život u svom punom smislu. Život bez mora i plovidbe za mene i nije baš neki život.

I zagrli me more oko vrata...

Rođen sam 16. travnja 1948. godine u Zagrebu. Odrastao sam na Trešnjevci, a tamo sam završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao sam 1978. god. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu (smjer hidro i inženjerska geologija). Dio životnog vijeka proveo sam radeći kao geolog na različitim mjestima u Hrvatskoj. Oženjen sam i otac jednog sina.

 

Od kad znam za sebe bavio sam se sportom i takmičio se. Najviše sam postigao u stolnom tenisu i sportskom streljaštvu. Svojedobno sam bio višestruki prvak i rekorder bivše Jugoslavije u sportskom streljaštvu, a u stolnom tenisu takmičim se i danas (SOKAZ). Motor vozim od 1966. godine, no ne takmičarski već turistički. Vozim i danas (Yamaha XT600E).

 

Društven sam, dobronamjeran i nesebičan. Vesele sam naravi, optimističan (neki misle i previše) i uvijek spreman na provod (a plovidba je dobar provod). Tolerantan sam i širokih pogleda ali samo do granice dok se ne ugrožava ljudsko dostojanstvo i sigurnost (posebice pri plovidbi).Dragec

No, da se vratimo na more i plovidbu. Prvu sam barku (Istranku) nabavio 1978. godine i odmah njome počeo obilaziti Jadranske otoke u višednevnim krstarenjima s prijateljima. S tom smo malom barkom oplovili skoro pola Jadrana i doživjeli brojne zgode i nezgode kojih se rado sjećamo.

 

Jedriti sam počeo 1985. godine na Elanu 31. Želeći naučiti što bolje jedriti završio sam tečaj i napredni tečaj jedrenja na jedrilici Hir 3 kod našeg poznatog moreplovca i učitelja jedrenja Mladena Šuteja. Naučeno sam provjeravao ploveći Jadranom na jedrilicama Elan 31, Elan 33 i Hir 3 te na plovidbi od Reggio Calabrie do Cresa. Jadran sam preplovio od Ulcinja do Brijuna.

 

Bio sam bio skiper na Jadranu 2006. i 2007. godine na jedrilicama Beneteau 43 i Beneteau 45 i brinuo se o skupini australske mladeži koja je pod mojim vodstvom jedrila Jadranom. Po pismima koje sam od njih primio nakon njihovog povratka kućama zaključujem da su se proveli odlično i bili više nego zadovoljni putovanjem.

 

Bio sam skiper na putovanjima na Maltu i Siciliju (2000. god.), Lipare 82007. god.) i Grčku (2008. god.). Na tim smo putovanjima plovili na jedrilici Pilgrim čiji je vlasnik moj prijatelj i kolega Tomislav Ženko. Jedrilica Pilgrim je dugačka 36 stopa i izgrađenoj od čelika prema nacrtu Bruce Robertsona. Bruce Robertson je projektirao i jedrilicu "Hrvatska čigra".

 

Ribolov je hobi koji se dobro slaže uz plovidbu. Ribolovom sam se počeo baviti kao srednjoškolac obilazeći Savu, Kupu, Kupčinu i ostale rijeke koje su mi u to doba bile dostupne. Kasnije, ploveći na svojoj Istranki uz lov iz barke često smo lovili i roneći na dah i koristeći podvodne puške. I danas rado zaronim i uživam u podvodnom svijetu. Na posljednje dvije plovidbe izvan Jadrana usavršio sam i lov na tune i sabljarke. Najveća riba koju sam uhvatio je bila tuna teška 50 kg, uhvaćena 2008. godine u Jonskom moru, nedaleko Otrantskih vrata.

 

Moj najveći pothvat svakako je bio plovidba sjeverozapadnim prolazom (SAD, Kanada). To sam ostvario kao član hrvatske ekspedicije Arktik-Antarktika na Hrvatskoj čigri sa skiperom Mladenom Šutejem. Bio sam na brodu najteži i najopasniji dio puta u razdoblju od 01. lipnja 1995. do 01. studenog 1995. godine. Prošao sam etapu po Arktiku (SZ prolaz, engl. NW passage) od Lunenburga , blizu Halifaksa na Atlantiku, preko Arktika, do Vancouvera na Pacifiku (8.500 nm). Bilo je to nezaboravno i dragocjeno iskustvo ne samo glede vještine plovidbe već i međuljudskih odnosa i vladanja u kriznim situacijama.

 

Ljubav prema plovidbi i stečeno iskustvo rado dijelim s drugima pa ću rado zaploviti s osobama sličnih sklonosti.

 

Javite se. Možda nećemo zaploviti zajedno, ali ću vam sigurno odgovoriti.

 

E.mail: dragec@lahki-korak.hr


Foto album

Kontakt